Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
nl:telescopes [2015/06/01 20:09] sbloemennl:telescopes [2015/10/22 19:48] (huidige) rruizc
Regel 1: Regel 1:
 ==== Telescopen in Nijmegen ==== ==== Telescopen in Nijmegen ====
 De Afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft de volgende telescopen. De Afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft de volgende telescopen.
 +
  
 === Optisch === === Optisch ===
 +
 +{{:tel20cm_4.jpg?580 |}}{{:tel35cm_1.jpg?245|}}
 +
 +
 +
 +Op het dak van het Huygensgebouw staan twee koepels, met daarin twee optische telescopen: een klassieke lenzenkijker en een moderne catadioptrische spiegeltelescoop.
 +
 +De **lenzenkijker** (ook wel refractor genoemd) heeft een objectiefdiameter van 20 cm, en een brandpuntsafstand van 208 cm (f/10.4). Het objectief is een zogenaamd Littrow-objectief: een doublet bestaande uit een dubbelgekromde positieve lens van kroonglas en een tweede lens bestaande uit flintglas. De optiek is gemonteerd op een commercieel verkrijgbare montering (de Micron GM4000), welke bediend kan worden via een bedieningskastje of via een aangesloten computer. Bevestigd op dezelfde montering zijn een zoeker (een 6-cm diameter lenzenkijker met 70 cm brandpuntsafstand, f/11.6, beeldveld is 130 boogminuten bij gebruik van het standaard oculair) en een astrograaf (diameter 14 cm en brandpuntsafstand 70 cm, dus f/5).
 +
 +Deze telescoop is overigens uniek: de tubus en de focusseerinrichting, alsook de zoeker, zijn in 1905 gebouwd door Maurice Manent. Het objectief is gebouwd en getest in 1932, door Dr. André Couder. De telescoop is daarmee ouder dan de Waalbrug bij Nijmegen, die in 1936 in gebruik genomen werd en het aanzicht van Nijmegen bepaalt. Met een leeftijd van meer dan 100 jaar bevindt deze telescoop zich altijd nog in perfecte toestand en is gebruiksklaar. De telescoop wordt door leden van de Astronomische Kring Nijmegen en de afdeling Sterrenkunde gebruikt voor zonnewaarnemingen (met een projectie-inrichting), voor publieke sterrenkijkavonden en voor astrofotografie.
 +
 +De **catadioptrische telescoop** is een commercieel verkrijgbare 14-inch (35.6 cm) Schmidt-Cassegrain kijker van Meade (specifiek een LX200 GPS), met een brandpuntsafstand van 3.56 m (f/10). De telescoop beschikt over een zoeker met objectiefdiameter 53 mm en een vaste vergroting van 8x. Deze telescoop is ook gemonteerd op een Micron GM4000 montering en kan ook via een bedieningskastje of via een aangesloten computer bediend worden. De telescoop geschikt over een aantal verschillende oculairs, die beeldvelden bieden in het bereik van 12 tot 33 boogminuten. De afdeling beschikt ook over CCD-camera's met filterwiel waaronder de SBIG ST-10XME. Deze CCD heeft een resolutie van 2184x1472 pixels (3.2 megapixels), en een beeldveld (wanneer gekoppeld aan deze telescoop) van ongeveer 15x10 boogminuten. Deze telescoop wordt voornamelijk gebruikt om de studenten Natuur- en Sterrenkunde te onderwijzen in het gebruik van astronomische instrumentatie, en soms voor onderzoeksprojecten (en profielwerkstukken), alsook voor publieke waarneemnachten.
  
   * [[http://www.centaurus-a.nl/home/gm4000-bediening-met-cartes-du-ciel|Gebruik van montering met de computer]]   * [[http://www.centaurus-a.nl/home/gm4000-bediening-met-cartes-du-ciel|Gebruik van montering met de computer]]
 +
 +  * For further information, please email <r.ruizcarmona@astro.ru.nl> (in English)
 +
  
 == 35 cm reflector == == 35 cm reflector ==
 nl:telescopes__right