Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Sterrenkunde studeren...

Wil je meer weten over oorsprong en toekomst van het heelal en van onszelf, of over zwarte gaten of de zon? Hou je ervan in de diepte te gaan, maar tegelijk de grote verbanden niet uit het oog te verliezen? Trekt het onbekende je? Maar ben je bovenal geïnteresseerd in een praktische academische opleiding, waarin je vaardigheden opdoet in de IT, modelleren, oplossen van problemen, teamwerk, presentatie en overdracht? Denk dan eens aan sterrenkunde studeren!

Inhoud

Waar het om gaat in de sterrenkunde
Sterrenkunde in Nijmegen
Fasering sterrenkunde
De sterrenkunde in Nederland en internationaal
Beroepsperspectieven
Toelatingseisen
Meer weten?


Dit melkwegstelsel, NGC 7331, geeft goed weer hoe ons eigen melkwegstelsel eruit zou zien als we het van een afstand konden bekijken. Foto genomen met NASA's Spitzer Space Telescope.

Waar het om gaat in de sterrenkunde

De kosmos: De oorsprong en de toekomst van het heelal kennen we tot in onvoorstelbaar detail en toch staan we op een kruispunt in onze kennis. Het heelal lijkt versneld uit te dijen. Wat heeft dat te betekenen? Het komende decenium zal een van de spannendste zijn voor de sterrenkunde.

Over grenzen heen: Steeds weer is sterrenkunde vol verrassingen. Een sterrenkundestudie is een ontdekkingstocht waar je nog een pionier kunt zijn en je verbeeldingskracht volop kunt gebruiken. Sterrenkunde betekent bij uitstek het overschrijden van grenzen.

Breedte en diepte: Wil je weten hoe een ster of een melkwegstelsel “werkt” dan is het belangrijk dat je specialistische kennis intergreert, een overzicht opbouwt en grote lijnen leert ontdekken. Samenhang in de natuur staat in de studie sterrenkunde voorop.


De Nederlands-Brits-Spaanse 4.2 meter William Herschel Telescope op het eiland La Palma, voor de kust van Marokko.

Sterrenkunde in Nijmegen

Een praktisch vak: In de studie ligt de nadruk op het gebruik van natuur- en wiskunde in de context van realistische problemen, op het modelleren op de IT, op het werken in teams, op het gebruik van moderne instrumenten als CCD-camera's en telescopen, op heldere uitleg, op het onderscheid tussen hoofd- en bijzaak. In de sterrenkundestudie train je jezelf dus niet alleen in een vak maar ook in een aantal vaardigheden die voor alle academische beroepen in de maatschappij belangrijk zijn.

Telescoop en theorie: De Nijmeegse sterrenkunde wordt gekenmerkt door een unieke combinatie van praktische training aan de telescopen die de faculteit rijk is, met hoogstaande theoretische vorming. In Nijmegen leer je vanaf de eerste week al omgaan met telescopen! Ook is er volop gelegenheid met een grote telescoop in het buitenland te werken via een stage in latere jaren.

Probleemgestuurd onderwijs: Je werkt voor een groot deel van de tijd in kleine groepen van vier tot vijf studenten onder begeleiding van een tutor. De rest van het onderwijs is cursorisch. Door dit persoonlijk onderwijs is het mogelijk snel de diepte in te gaan. Ook kunnen we zo beter aansluiten bij jouw persoonlijke interesse.

Sterrenkunde vormt samen met natuur- en wiskunde het cluster wis-, natuur- en sterrenkunde. Samen bieden de varianten een compleet spectrum aan mogelijkheden. Door de brede opzet kun je zonder veel tijdverlies overstappen naar een van de andere als je merkt dat je jezelf daarin beter herkent. In latere jaren zijn allerlei combinaties mogelijk, afgestemd op je persoonlijke belangstelling.


Planetaire nevel NGC6369, de weggeblazen mantel van een ster in de laatste fase van zijn leven. De uitgebrande kern van de ster is nog zichtbaar in het midden van de nevel.

Fasering sterrenkunde

De eerste drie jaar van de studie sluit je af met het bachelordiploma. Dit geeft automatisch toegang tot zowel de Nijmeegse masteropleiding als de sterrenkunde masteropleidingen elders in Nederland. In Nijmegen kun je in de tweejarige master specialiseren op het gebied van Communicatie en Educatie, Management of Onderzoek.

De sterrenkunde in Nederland en internationaal

De sterrenkundigen in Nederland werken samen in NOVA, de Nederlandse Onderzoekschool voor de Astronomie. De Nederlandse sterrenkunde staat internationaal op een zeer hoog peil. Nederlandse sterrenkundigen worden gevraagd over de hele wereld. Daarom is NOVA uitgekozen als toponderzoekschool in Nederland. Ook Nijmegen maakt op verschillende manieren gebruik van de faciliteiten van NOVA en haar internationale netwerk.

Het Nijmeegse sterrenkundig onderzoek wordt gekenmerkt door de hoge-energie astrofysica: centraal daarin staat de studie van compacte objecten als neutronensterren, witte dwergen en zwarte gaten en van de deeltjesversnelling en explosies die daarbij plaatsvinden. Magneetvelden spelen daarbij een belangrijke rol en daarom wordt ook de zon bestudeerd met haar rijke magnetische atmosfeer.


De Very Large Telescope, Chili, waarin ook Nederland via ESO een aandeel heeft. De array bestaat uit vier telescopen van 8.2 meter doorsnede, plus enkele kleinere (2.5 meter) hulptelescopen.

Beroepsperspectieven: van astrofysicus to all-round academicus

Sterrenkunde is bij uitstek een studie die niet alleen opleidt tot astrofysicus maar tot all-round academicus, en daarmee tot veel beroepen. In het technische maar ook niet-technische bedrijfsleven, bij de overheid, in educatieve beroepen, in de ICT, als zelfstandige of op leidinggevende functies. Het gaat dan om banen waarin een beroep wordt gedaan op de training die je in de sterrenkundestudie krijgt: op het gescherpte gezonde verstand, het vermogen om samen te werken of om zaken helder op een rij te zetten.

Wil je meer weten over de studierichting sterrenkunde?

Wil je de folder thuis gestuurd krijgen, surf dan naar http://www.ru.nl/place-to-b voor meer informatie. Heb je vragen? Neem dan contact op met de studieadviseur Prof.dr. Paul Groot. Details over het Nijmeegse sterrenkundeprogramma vind je in de Online Folder Sterrenkunde.

(tekst: folder 'Sterrenkunde studeren in Nijmegen', Nijmegen the place to B)