Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Overzicht

Het onderzoek van de afdeling Sterrenkunde richt zich op de hoge energie-astrofysica. Het heelal vormt een natuurkundig laboratorium waar zich omstandigheden voordoen die we op Aarde niet kunnen nabootsen en die aan of voorbij de rand van onze huidige kennis van de fysica liggen.

Het verkennen van deze rand en het begrijpen hoe hoog-energetische astrofysische verschijnselen veroorzaakt worden en de invloed die zij hebben op hun omgeving is het speerpunt van het onderzoek in Nijmegen. Hiervoor wordt zowel observationeel onderzoek als theoretisch onderzoek verricht, in nauwe samenwerking met de afdelingen experimentele (EHEF) en theoretische hoge energie-fysica (THEF) van de Radboud Universiteit Nijmegen, het Nederlands Instituut voor Hoge Energie en Kernfysica (NIKHEF), het Nederlands Instituut voor Radio Sterrenkunde (ASTRON), en het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON).

De afdeling Sterrenkunde is onderdeel van de toponderzoekschool NOVA, voluit de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, bestaande uit de sterrenkundige instituten van de Universiteiten van Amsterdam (UvA), Leiden (LU), Utrecht (UU), Groningen (RuG) en Nijmegen (RU)

Onderzoeksonderwerpen