Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Welkom

Paul Groot

Welkom bij de Afdeling Sterrenkunde!

Wij leven in een van de meest spannende decennia van sterrenkundig onderzoek tot nu toe! Iedere maand is er wel een spectaculaire ontdekking, door de Hubble Space Telescope of een ander instrument, die onze theorieën soms een flinke deuk geeft maar soms ook prachtig bevestigt. Wie zich interesseert voor witte dwergen, neutronensterren en dubbelsterren, zwarte gaten, supernovae en gravitatiegolven, sterrenstelsels en hun bouwstenen, of de hoogst energetische deeltjes in het heelal kan hier terecht voor meer informatie.

De “instrumenten” die wij voor het onderzoek gebruiken zijn de Hoge Energie Astrofysica, de Deeltjesastrofysica en de Kosmische MagnetoHydroDynamica, en natuurlijk geavanceerde telescopen zoals die van de Brits-Nederlandse samenwerking op La Palma, van de European Southern Observatory in Chili, onze eigen Westerbork Synthese Radio Telescoop, de LOFAR radio telescoop of het Pierre Auger Observatorium.

Wij zijn een jonge afdeling en ontwikkelen ons in rap tempo. Ons onderzoek maakt deel uit van NOVA, de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie waarin de hele Nederlandse universitaire sterrenkunde samenwerkt.

Wij bieden een onderwijsprogramma sterrenkunde aan op zowel bachelors als mastersniveau. Het bachelorprogramma omvat 56 ECTS sterrenkunde verdeeld over de eerste drie jaren (180 ECTS in totaal). Onderwijsvernieuwing en zelfstandigheid staat bij ons hoog aangeschreven. Al direct in de eerste maanden worden de studenten getraind in het zelfstandig gebruik van onze eigen telescopen.

Het masterprogramma spitst zich toe op de Hoge Energie Astrofysica, en leidt op tot sterrenkundige voor een veelheid van beroepen: men kan kiezen tussen een opleiding tot onderzoeker of voor educatieve dan wel andere, maatschappelijk georiënteerde, beroepen. In de masterfase is het waarnemen met een grote telescoop aan een buitenlandse sterrenwacht een verplicht onderdeel.

Prof. dr. Paul Groot