Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Ulrich J. Schwarz Radio interferometer

20120629_radio_telescoop_fnwi-dickvanaalst.jpg De Afdeling Sterrenkunde bezit een eigen radiotelescoop, een 2-elements-radiointerferometer, die op het dak van het Huygensgebouw geplaatst is. De Radboud Universiteit is hiermee de enige universiteit in Nederland met een eigen radiointerferometer. De radiointerferometer (RIF) bestaat uit twee onderling verbonden 3.5m schotels en wordt gebruikt voor onderwijs en studentenprojecten. De telescoop is compleet vernieuwd in 2011/2012, waarbij zowel de mechanische onderdelen als de electronica gemoderniseerd zijn. De RIF is heropend op 29 juni 2012 en hernoemd tot Ulrich J. Schwarz Radio Interferometer.

Nederland heeft altijd voorop gelopen op het gebied van radioastronomie, dankzij de 25-meter Dwingeloo Telescoop in de jaren 50 en 60, daarna de Westerbork Synthese Radio Telescoop, bestaande uit 14 25-meter schotels, sinds de jaren 70 en nu de Low Frequency Array LOFAR. De RIF ondersteunt de training van de volgende generatie Nederlandse en in Nederland opgeleide radioastronomen en draagt als zodanig bij aan het consolideren van de leidende positie van Nederland in de radioastronomie.

Ulrich J. Schwarz

Ulrich Schwarz is een pionier in de radioastronomie, die van zijn geboorteland Zwitserland naar Nederland verhuisde om te werken met de eerste generatie radiotelescopen, onder andere de Dwingeloo Telescoop en de Westerbork Synthesis Radio Telescoop. Hij initieerde ook interferometrie bij de Parkes radiotelescoop in Australie. Dankzij pioniers als Ulrich Schwarz is Nederland nu een van de meest vooraanstaande landen van de wereld in radio astronomie.

Na zijn pensionering en verhuizing naar Arnhem nam Ulrich de Radio Interferometer aan de Radboud Universiteit onder zijn hoede. Hij leidde het gebruik van de Radio Interferometer in het natuurkundecurriculum. Tijdens de verhuizing naar het nieuwe Huygensgebouw zorgde hij voor de inspiratie en het overzicht voor de vernieuwing van de Radio Interferometer.

Een overzicht van Ulrichs leven en werk, zoals gepresenteerd door Hugo van Woerden ter gelegenheid van de naamgeving van de radiointerferometer, staat hier.

 nl:rif__right