Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Een fotoimpressie van het bezoek van de NOVA delegatie aan de sterrenwachten van ESO, van 25-29 augustus 2014

GielenGroot_VLT RU FNWI decaan Stan Gielen en RU astronoom Paul Groot voor één van de VLT telescopen op Paranal

UTATSunset Eén van de VLT Unit telescopes in het avondschemer, met op de voorgrond een Auxiliary telescope van de VLT Interferometer

RUGRUVLT De Groningse en Nijmeegse delegatie-leden voor de vier VLT koepels, met er tussen de rechthoekige VST koepel en de bollen van de VLT Interferometer. Vlnr: Reynier Peletier (directeur Kapteyn Sterrewacht), Jasper Knoester (decaan NWI, RUG), Stan Gielen (decaan NWI, RU), Paul Groot (afdelingshoofd sterrenkunde RU, voorzitter van NOVA)

VLTUT4 Eén van de vier VLT telescopen, met een spiegeldiameter van 8.2m. Samen vormen de vier VLTs het beste en grootste optisch-infrarode observatorium ter wereld.

 ArmazonesDe berg Armazones, gelegen naast Paranal, waar de eerste voorbereidingen worden getroffen voor de bouw van de Extremely Large Telescope, met een spiegeldiameter van 39 meter.

 GardenGod Het Chileense landschap van de Atacama woestijn tussen de Paranal en ALMA sterrenwachten.

 NOVARvT De decanen, die samen de NOVA Raad van Toezicht vormen, voor de schotels van de ALMA submillimeter array. Vlnr: Jasper Knoester (RUG), Karen Maex (UvA), Stan Gielen (RU,vz), Geert de Snoo (UL)

 ALMA De ALMA submillimeter array van 64 schotels, met in de achtergrond de Lincancabur vulkaan op de grens van Chili en Bolivia.

 Altiplano De ALMA array ligt op meer dan 5000 meter hoogte, waar de atmosfeer nog maar 50% zuurstof vergeleken met zeeniveau heeft. Halverwege de ruimte!

 RectoresRUGUL De Leidse rector Stolker en zijn Groningse collega Sterken, voor de ALMA schotels, en vlak voordat zij hun ALS IceBucket challenge aangingen, op 5 kilometer hoogte, en bij een gevoelstemperatuur van -25 graden!

 nl:esonova__right