Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Grand old lady krijgt een nieuwe heup: nieuwe montering 20cm refractor

Op vrijdag 17 augustus 2012 is de montering van de 20cm lenzenkijker vervangen. De oude montering, die alleen sterren kon volgen, maar niet automatisch kon richten en met de hand ingesteld moest worden, is vervangen door een hypermoderne 10Micron GMT4000 mount, die volautomatisch en computergestuurd kan richten en volgen, ook differentieel als dat nodig is (zon, kometen, planeten). Na een zorgvuldige demontage van de kijker op de oude zuil, werd op 17 augustus met een mobiele kraan de oude zuil uit de hoogste koepel van het Huygensgebouw getild, en werden de nieuwe zuil en de nieuwe montering er in gehesen. Met grote dank aan Harry Balster en Harrie van Brakel (TechnoCenter) voor het perfect voorbereiden van de hele operatie!

De oude zuil hangt al boven het Huygensgebouw door de vroege komst van de kraan en de vlotte opzet.

Het lijkt maar klein zo aan een enorme kraan boven het Huygensgebouw, maar de oude montering weegt toch snel een 250 kilo. Niet mogelijk om dat even over de trap naar de koepels te vervoeren.

De oude zuil wordt op een aanhangwagen geladen, om in de sterrenwacht bij Cuijk een tweede jeugd te krijgen.

Zoals gebruikelijk staan de beste stuurlui aan wal… Het publiek bevat een hoop experts: gebouwbeheer (Frans van Speijk), mechanisch ontwerp (Gerben Wulterkens), astronoom (Gijs Nelemans), en de mannen van het TechnoCenter. Emiel Vissers heeft voor noodgevallen zijn tangen maar meegenomen…

Al snel hangt de nieuwe zuil als een UFO boven het luik van de koepel. Om commentaar te voorkomen, is de nieuwe zuil hemelsblauw gespoten en geen RadboudRood..

Met geweldige precisie laat de kraanchauffeur de nieuwe zuil door het luik naar beneden zakken. Het schitterende, windstille weer helpt natuurlijk. Ook de afstandbediening van zo'n kraan maakt veel verschil. De kraanchauffeur staat naast de fotograaf binnen in de koepel en bedient de enorme kraan met een groot uitgevallen game controller.

In één keer goed: de nieuwe zuil valt perfect over de montering in de vloer, en de bouten hoeven alleen nog maar aangedraaid te worden.

De nieuwe montering zelf wordt op pallet en al naar binnen gehesen.

Nog een paar centimeter. Hoewel Harry Balster er al duidelijk alle vertrouwen in heeft en niet eens meer kijkt (of was het van de spanning?), moet Thijs Adolfse nog wel even zijn hand weghalen…

De montering past perfect op de nieuwe zuil, en ook hier hoeven alleen nog maar een paar schroeven aangedraaid te worden. De oude meester Harry heeft dit nu zo vaak gedaan, die hoeft niet eens meer te kijken terwijl hij draait.

Sommige stuurlui kunnen het niet meer aanzien: mechanisch ontwerper Gerben Wulterkens grijpt zelf naar het gereedschap en schroeft de zuil goed vast. 'Zo, dan hoef ik daar niet meer naar te kijken… Mooi ontwerp trouwens!'

Een laatste blik op de oude zuil. Vastgesjord op de aanhanger, op weg naar een nieuwe bestemming.

De kraan vouwt zichzelf weer op, en het verkeer kan de uitgang van de parkeergarage van het Huygensgebouw weer gebruiken.

 nl:20cm__right