Search
Nederlands
FNWI --- IMAPP Department of Astrophysics
Radboud University > Faculty of Science > Department of Astrophysics

Buiging van licht door een zwart gat

* Let op: de video's hebben even tijd nodig om te laden! Zorg dat je je browser toestemming geeft om de video's weer te geven. *

In het eerste filmpje zie je een panoramascene van een strand op een zomermiddag, met daarin een apart object: een zwart gat van ongeveer twee keer de aardmassa. In werkelijkheid zou zo'n zwart gat catastrofale gevolgen hebben voor onze hele planeet, de enorme zwaartekracht die het object op zulke korte afstand uitoefent zou in een mum van tijd de hele planeet vernielen. Maar als we het zwarte gat zouden kunnen temmen, en het gewoon rustig zouden kunnen bekijken van ongeveer een meter afstand, zien we hoe het licht dat dicht bij het zwarte gat komt afgebogen wordt door de sterk gekromde ruimte-tijd. Hoe dichter een lichtstraal langs het zwarte gat scheert, hoe extremer de hoek is waarover het afgebogen wordt. Dit effect is mooi te zien in onderstaande video (gemaakt door Christiaan Brinkerink).

In de tweede video zien we hetzelfde zwarte gat, tegen dezelfde achtergrond. Deze keer zoomen we in op de 'rand' van het zwarte gat: we zien dan licht dat steeds sterker is afgebogen omdat het zo dicht langs het zwarte gat is gegaan. Onder het zwarte gat, in het begin van de video, zien we dat we de lucht kunnen zien waar we zonder de aanwezigheid van het zwarte gat gewoon het strand hadden gezien. Dit is licht dat vanuit de richting van de hemel onder het zwarte gat door is gegaan en daarbij naar boven is afgebogen. Maar dichter bij de rand zien we weer zandkleuren verschijnen: dit is licht dat van achter ons komt! Het is bijna helemaal rond het zwarte gat gebogen en komt daarmee weer in onze richting. Dichter en dichter bij de rand van de schaduw zien we licht dat dus steeds meer rondjes om het zwarte gat heeft afgelegd voordat het in onze richting is ontsnapt. Gemaakt door Christiaan Brinkerink.

 outreach:bh-movies__right