Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
nl:sterrenkijkavonden [2015/07/10 09:39] marjaduifjenl:sterrenkijkavonden [2019/09/19 15:45] (huidige) – verwijderd nelemans
Regel 1: Regel 1:
-=====Sterrenkijkavonden op de Radboud Universiteit===== 
- 
- 
-====Sterrenkijkavond op 27 MAART 2015==== 
-{{nl:m31_20120910_12x10m_20cm_f10_eos40d_iso800_bin3_asinh.001-6-histcurv_rotate.png?125 |}} 
-Op deze laatste publieksavond van dit seizoen is er weer veel aan de hemel te zien. Venus is in het zuidwesten te vinden, in het sterrenbeeld Ram. De rode planeet Mars staat aan het begin van de avond aan de hemel, in het sterrenbeeld Vissen.  Jupiter, met zijn manen is de hele nacht zichtbaar in het sterrenbeeld Kreeft. Iets noordoostelijk van het sterrenbeeld Perseus zien we de komeet C/2014 Q2 Lovejoy. Hij zou nog steeds helder genoeg moeten zijn om met onze telescoop waar te nemen, mogelijk zelfs met stof en gasstaart. 
-Ook kunnen we een trage heldere meteoor van de Virginiden aan de hemel zien bewegen. De Aarde beweegt zich in deze periode door de zwerm heen. Op de maan kunnen we schaduwen in de kraters observeren. Deze zijn duidelijk te zien in het grensgebied tussen licht en schaduw op de maan. 
-Een opvallend sterrenbeeld, Haar van Berenice, is in deze tijd van het jaar  het best waar te nemen. Het bevat veel lichtzwakke sterren waarvan verscheidene een losse sterrengroep vormen op een afstand van ongeveer 260 lichtjaren. Ook vinden we in dit sterrenbeeld verschillende melkwegstelsels zoals de spiraalnevels M100, M99, M64, NGC4414, NGC4725 en elliptische stelsels M85 en NGC4494. Voorts treffen we hier ook nog twee bolvormige sterrenhopen n.l. M53 en NGC 4147 aan.  Met het blote oog zijn deze objecten nauwelijks waarneembaar maar met een telescoop zijn het indrukwekkende verschijnselen. Of dit daadwerkelijk waarneembaar is hangt van de [[http://hemel.waarnemen.com/cron/waarnemen_dezeweek.html|weergoden]] af. 
- 
-Naast een bezoek aan de telescopen wordt er een film vertoond over sterrenkunde en kunt u een lezing bijwonen. Ook bij bewolkt weer komt u dus niet voor niets.  
-Houd er rekening mee dat de temperatuur in de koepels ongeveer gelijk is aan de buitentemperatuur en dat de koepels alleen bereikbaar zijn met trappen. 
- 
-{{ outreach:publieksavond01.jpg?400|}} 
- 
-  * **Aanvang rondleiding:** tussen 19.30 en 21.30 uur 
-  * **Locatie:** Radboud Universiteit, Huygensgebouw, Heijendaalseweg 135, Nijmegen 
-  * **Toegang:** gratis 
-  * **Reserveren:** niet mogelijk (beperkt aantal plaatsen naar koepels beschikbaar) 
-  * **Parkeren:** onder het Huijgensgebouw (P11): gratis 
- 
- 
-Voor meer informatie kunt u tijdens kantooruren bellen naar **024-365 2844**. 
- 
- 
-====Overzicht sterrenkijkavonden 2015/2016==== 
- 
-In principe wordt er van september t/m maart iedere laatste vrijdag van de maand een open sterrenkijkavond georganiseerd 
-(N.B. niet in december i.v.m. vakantiesluiting).\\ Check regelmatig onze website voor precieze informatie.  Voor het winterseizoen 
-2015/2016 zijn deze data: 
- 
-  * 25 september 2015 (aanvang om 19:30 uur, i.v.m. zomertijd) 
-  * 30 oktober 2015 (aanvang om 19:00 uur) 
-  * 27 november 2015 (aanvang om 19:00 uur) 
-  * 29 januari 2016 (aanvang om 19:00 uur) 
-  * 26 februari 2016 (aanvang om 19:00 uur) 
-  * 18 maart 2016 (aanvang om 19:30 uur) 
- 
- 
- 
- 
- 
- 
-====Meer informatie over sterrenkunde==== 
- 
-===Websites:=== 
-{{ outreach:publieksavond02.jpg?400|}} 
- 
-  * [[http://www.astro.ru.nl|Afdeling Sterrenkunde]], Radboud Universiteit Nijmegen: Onderwijs- en onderzoeksinstituut van de RU, en mede-organisator van de publieksavonden. 
-  * [[http://www.akn.science.ru.nl|Astronomische Kring Nijmegen]]: Geeft op aanvraag groepsrondleidingen bij de RU telescopen; mede-organisator van de publieksavonden. 
-  * [[http://www.centaurus-a.nl|Centaurus A]]: afdeling Nijmegen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde: Organiseert lezingen en kijkavonden voor leden. 
-  * [[http://www.volkssterrenwachtnijmegen.nl|Saturnus, Sterrenkunde en Ruimtevaartcentrum Nijmegen]]: geeft cursussen en houdt thema-avonden. 
-  * [[http://www.astronomie.nl|NOVA]]: Nederlandse Onderzoeksschool Voor Astronomie: nieuws en voorlichting over sterrenkunde en informatie voor kids, scholieren en docenten. 
-  * [[http://www.astro.rug.nl/~nvws|Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde]]: Federatie van plaatselijke KNVWS afdelingen en werkgroepen. 
-  * [[http://hemel.waarnemen.com|De sterrenhemel voor Nederland en België]]: volg actuele hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen te zien zijn via website, Facebook, Twitter en smartphone apps. 
- 
- 
-===Planetariumprogramma's:=== 
- 
-  * [[http://www.ap-i.net/skychart/start|Cartes du Ciel/Skychart]] 
-  * [[http://www.shatters.net/celestia/|Celestia]] 
-  * [[http://www.stellarium.org/|Stellarium]] 
  
 nl:sterrenkijkavonden__right